Rond 1934 kwam er een nieuwe stroom van publicaties over het OLB los. Aanjager was ditmaal Herman Felix Wirth (1885-1981), Nederlander van geboorte, maar al lange tijd werkzaam als docent in Duitsland. Hij was “Hauptsturmführer” binnen de SS en de oprichter van het SS-instituut “Ahnenerbe”, dat onderzoek deed naar de raszuivere oorsprong van het Duitse volk. Voor Wirth bezat het handschrift van het OLB, ondanks een aantal later toegevoegde bewerkingen, een onloochenbare kern van waarheid, in aansluiting op toen gangbaar onderzoek naar het Germaanse volkseigene. Wirth interpreteerde zo het OLB naar de ideologie van het Nationaal-socialisme, gevat in het kader van “Blut und Boden”. Een dergelijke Friese toeëigening van de Duits-Germaanse ideologie was echter voor radicale nazi-ideologen ongewenst.
Ook in Nederland maakte Wirth vele pennen los, van medestanders maar vooral van tegenstanders. Nog gematigd was de reactie van dr G.A. Wumkes (1869-1954) uit 1934, die als rechtgeaarde predikant zich vooral ergerde aan hoe deze “leugenprofeet van een wanhopige zaak” met het Oude Testament de spot dreef.
J.F. Overwijn was gematigder dan Wirth. Hij was eveneens overtuigd van de echtheid van het OLB en hij interpreteerde alles binnen een botsing van culturen.